4 Comments

 1. RAFEZZAL YUSOF
  September 3, 2020 @ 8:22 am

  Assalamu’alaikum Tuan,

  Adakah tanah yang diperoleh melalui warisan keluarga(pusaka) dikecualikan dari CKHT? Maksudnya, sebagai contoh, Ali memperoleh tanah pusaka dari keluarga, dan ALi bercadang nak jual tanah tersebut. Adakah Ali dikecualikan dari CKHT atau perlu membayar CKHT?

  Reply

  • Admin LPPSA
   September 17, 2020 @ 3:55 am

   Sekiranya pindakmilik berlaku secara pembahagian pusaka ianya tidak dikenakan CKHT kerana tidak melibatkan jualbeli. Sekiranya selepas menerima harta pusaka tersebut Ali ingin menjuald harta tersebut kepada Abu maka transaksi tersebut akan dikenakan CKHT mengikut kadar yang ditetapkan oleh LHDN

   Reply

 2. Shazrul
  April 14, 2021 @ 7:11 am

  Assalamualaikum..saye nak bertanye tentang tambah penama dalam geran milik ayah dan mak saya…ayah dan emak saya nak bagi suku bahagian tanah kepade saye sebagai pemberian kasih sayang…saye da buat penyaksian di pejabat tanah galian dan saye diarah untuk ke HASIL untuk urusan setem…saye keliru berkaitan borang CHKT 1A & CHKT 2A yg menyatekan ingin IC penjual dan pembeli sedangkan ni pemberian kasih sayang dari ayah & emak…jadi perlu ke saye isi Borang CHKT 1A & CHKT 2A…di HASIL saye tak diberikan penerangan tentang ni..

  Reply

  • Admin LPPSA
   April 15, 2021 @ 12:26 pm

   Tuan perlu memberi butiran dan salinan KP semasa mengisi borang CKHT…tuan kepilkan borang 14A iaitu borang pindakmilik bagi membuktikan tidak melibatkan jualan sebaliknya melibatkan pertukaran nama atas dasar kasih sayang sahaja.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *